Τμήμα Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας

Τρόποι Αναζήτησης Εργασίας

Στο σύγχρονο επαγγελματικό πεδίο η επιτυχής ένταξη στην αγορά εργασίας απαιτεί περισσότερα από μια απλή αναζήτηση εργασίας . Απαιτεί στρατηγική, προετοιμασία και κατανόηση των σύγχρονων απαιτήσεων της επαγγελματικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεστε, είτε ετοιμάζεστε για το πρώτο σας εργασιακό βήμα, είτε αναζητάτε την εξέλιξη στη σταδιοδρομία σας, η Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας είναι στο πλευρό σας, για να σας υποστηρίξουμε.      

Γνωρίστε και αξιοποιείστε τις υπηρεσίες της ΔΑΣΤΑ.

  • Θα βρείτε ανοικτές θέσεις εργασίας στην παρούσα ιστοσελίδα στην ενότητα «Σύνδεση με την Αγορά Εργασίας»
  • Σας προτρέπουμε να κάνετε εγγραφή, ως απόφοιτος/η ή φοιτητής/τρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) της ΔΑΣΤΑ (MyUoICareer). Με την εγγραφή σας μπορείτε να παίρνετε ενημέρωση, όχι μόνο για θέσεις εργασίας αλλά και για εκδηλώσεις σταδιοδρομίας, υποτροφίες και τα νέα μας που πάντα σχετίζονται με θέματα σταδιοδρομίας.
  • Ως απόφοιτοι, μπορείτε   να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας στο MyUoICareer . Αν συναινέσετε, το βιογραφικό σας θα είναι ορατό στα αποτελέσματα της αναζήτησης βιογραφικών σημειωμάτων από τις επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζόμενους για την κάλυψη των αναγκών τους.
  • Μπορείτε, επίσης, μέσω του MyUoICareer να εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας για ανοικτές θέσεις εργασίας που έχουν αναρτηθεί από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. 

Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες ανοικτές θέσεις εργασίας, σε ποσοστό περίπου 75%, δεν δημοσιοποιούνται. Αυτές αποτελούν την «κρυφή αγορά εργασίας» και ταυτόχρονα είναι ο «κρυφός» ή μη φανερός τρόπος πρόσληψης προσωπικού από επιχειρήσεις. Θέσεις εργασίας που δεν ανακοινώνονται, αλλά καλύπτονται μέσω εσωτερικών υποψηφιοτήτων ή παραπομπών. Ο όρος αναδεικνύει το ρόλο της ανεπίσημης επικοινωνίας και των προσωπικών σχέσεων στην πρόσληψη εργαζομένων. Επομένως, η οικοδόμηση σχέσεων και η σύνδεση με ανθρώπους της αγοράς εργασίας είναι ένας πολύ δυναμικός τρόπος για να μπείτε στην «κρυφή αγορά εργασίας». Αρχίστε, λοιπόν, τη δικτύωση.

Ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ότι γνωρίζετε αρκετό κόσμο που βρίσκεται σε επαγγελματικές θέσεις, αρχίστε την καταγραφή των γνωριμιών σας και ενημερώστε τους σε ποια κατάσταση βρίσκεστε και ότι αναζητάτε εργασία. Συνεχίστε την ανάπτυξη του δικτύου των επαφών σας καταγράφοντας ονόματα συγκεκριμένων ανθρώπων. Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου σας σιγά σιγά θα πρέπει να προέρχεται από πρόσωπα που εργάζονται σε επιχειρήσεις/φορείς, στους οποίους θέλετε να εργαστείτε, όπως υπεύθυνοι προσωπικού, στελέχη εταιρειών, μέλη επαγγελματικών ενώσεων.

Στη διαδικασία αυτή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) μπορούν να σας βοηθήσουν.

Ειδικότερα, το LinkedIn αποτελεί το μέσο για να δημιουργήσει κανείς το επαγγελματικό του δίκτυο που θα του προσφέρει ευκαιρίες για να πετύχει τους επαγγελματικούς του στόχους.

 Το προφίλ σας στο LinkedIn

Εκτός από μια εξαιρετική πλατφόρμα για δικτύωση και σύνδεση με άλλους επαγγελματίες, το LinkedIn αποτελεί βασικό εργαλείο για την αναζήτηση και την εύρεση εργασίας. Γνωρίζατε ότι κάθε 7 δευτερόλεπτα, κάποιος προσλαμβάνεται μέσω του LinkedIn; Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζετε το προφίλ σας όχι μόνο ως ένα κοινό προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και ως το ηλεκτρονικό βιογραφικό σας σημείωμα. Με βάσει το προφίλ σας θα σας αναζητούν και θα σας προσεγγίζουν στελέχη ανθρώπινου δυναμικού εταιρειών και αυτοί θα σας προσκαλούν για θέσεις εργασίας, όχι το αντίστροφο! Επομένως, φροντίστε να βελτιστοποιήσετε το προφίλ σας στο LinkedIn με:

  • Χρήση επαγγελματικής φωτογραφίας προφίλ
  • Έχοντας τη σωστή επικεφαλίδα και περίληψη
  • Διατηρώντας το ενημερωμένο με την εκπαίδευση, τις εργασιακές εμπειρίες και τις δεξιότητές σας. 

Αν χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε και ένα από τα εργαστήρια που η ΔΑΣΤΑ πραγματοποιεί καθ΄όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους   

Το Διαδίκτυο είναι σπουδαία πηγή πληροφόρησης για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και φυσικά και ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην αναζήτηση εργασίας.

Ξεκινήστε από εταιρείες και οργανισμούς που γνωρίζετε και θα θέλατε να ενταχθείτε στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Αν στις ιστοσελίδες αυτών των εργοδοτών βρείτε ανοικτές θέσεις εργασίας μπορείτε να στείλετε το βιογραφικό σας. Υπάρχουν, όμως, και τόσοι άλλοι εργοδοτικοί φορείς που μάλλον δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν. Ξεκινήστε μια έρευνα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο θέλετε να ενταχθείτε και αρχίστε να τους παρακολουθείτε. Ακόμα και αν δεν έχουν κάποια ανοικτή θέση εργασίας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κρατούν αρχείο βιογραφικών στο οποίο ανατρέχουν. Επίσης, μπορείτε να στείλετε το βιογραφικό σας σε ηλεκτρονικά γραφεία ευρέσεως εργασίας και να έρθετε σε επαφή μαζί τους, ζητώντας ενημέρωση για τη χρήση του βιογραφικού σας.

Χρησιμοποιείστε συνδέσμους αναζήτησης εργασίας. Πρόκειται για ηλεκτρονικά sites που δημοσιεύουν θέσεις εργασίας και διαχειρίζονται βιογραφικά σημειώματα, χωρίς κόστος από την πλευρά του ανθρώπου που αναζητά εργασία.       

Ενώ ψάχνετε για δουλειά, μπορείτε να επενδύσετε μέρος του χρόνου σας στη βελτίωση του εαυτού σας και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων σας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα διαδικτυακό μάθημα / σεμινάριο, να γίνετε εθελοντής ή να κάνετε πρακτική άσκηση σχετική με τη θέση/κλάδο που προσπαθείτε να εισέλθετε. Αυτός δεν θα είναι μόνο ένας πολύ καλός τρόπος για να επεκτείνετε το δίκτυο των επαφών σας, αλλά θα σας δώσει επίσης κάτι νέο να προσθέσετε στο βιογραφικό σας, και αυτό είναι πάντα πλεονέκτημα.

Η Συνέντευξη Πληροφόρησης αποτελεί ισχυρό εργαλείο στον κόσμο της εξερεύνησης καριέρας προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για όσες και όσους αναζητούν ενδιαφέρουσες και προσαρμοσμένες πληροφορίες σχετικά με τον εργασιακό τομέα που τους ενδιαφέρει.

Οδηγός Συνέντευξης Πληροφόρησης

Μετάβαση στο περιεχόμενο